Musik som smärtlindring

Min lilla dotter i tandläkarstolen, skräckslagen inför behandlingen. Borren! Det svider i mammahjärtat och ingenting kan jag göra. Eller kan jag det? Jag klappar tröstande på benet, håller den knutna handen, känner hennes hjärta slå snabbt och ser tårarna i hennes ögon. Jag försöker tala tröstande men hennes rädsla viker inte. Så plötsligt hör jag det, en välbekant melodislinga från radion som surrar i bakgrunden. Jag viskar halvhögt till dottern: Hörde du?! Och jag ser leendet spridas i ansiktet för första gången sedan vi kom till tandläkaren. Jag känner hur handen blir mindre spänd och hur hon andas lugnare. Tandsköterskan inflikar: "Skulle du vilja lyssna på din egen musik?" Hon vet likväl som jag att musik är superkraften när det gäller att uthärda smärta. Radion borde inte stå i bakgrunden där på tandläkarmottagningen; den borde ha hedersplatsen.

Senare på kvällen finner jag min dotter uppkrupen i soffan, där hon sitter med mobilen i handen och säger: Jag har gjort en spellista inför nästa tandläkartid. Den heter "Hos tandläkaren".

Kan musik lindra smärta alltså? Ja musik har börjat användas alltmer inom vården och på Akademiska sjukhuset i Uppsala har man infört kulturevent.

Enligt en artikel i Tandläkartidningen har musik  länge använts för att lindra smärta, så kallad audioanalgesi, både vid ingrepp hos tandläkaren och i andra sammanhang. Men i en ny svensk studie (2020) kunde man inte påvisa att musik lindrade smärtupplevelsen. Dock använde man endast alternativen black-metal-musik och klassisk musik, där det även konstaterades att 15 % av försökspersonerna inte ens gillade musikstilen. Häpnadsväckande att forskarna bakom studien inte tog hänsyn till personernas musiksmak - det är ju det som är poängen! Självklart duger det inte med viljen musik som helst, det kan min dotter intyga.

https://www.tandlakartidningen.se/nyhet/musik-paverkade-inte-smartupplevelsen/

29 Aug 2020

fenomena.jpg

Ars longa vita brevis