Musik har alltid gått som en röd tråd genom mitt liv. Oavsett om det har handlat om att lyssna på musik, sjunga, spela instrument, öva med barn, gå på livekonserter eller musikaler, springa till musik, skriva om musik, läsa om artister eller fascineras av musikens påverkan på människor, har musiken alltid funnits där.
Under min studietid, när jag pluggade psykologi, upptäckte jag området musikpsykologi och skrev min C-uppsats med titeln Auditory and Visual Recognition of Emotional Expression in Performance of Music (2000).
Ungefär tio år senare, när Roxette var ute på turné, kom jag i kontakt med gruppens fanbase under köandet till konserter. Jag blev fascinerad av att flera av de internationella fansen hade lärt sig svenska genom artisternas soloprojekt och fick höra historier om hur musiken givit dem kraft och tröst på olika sätt. Detta inspirerade mig till att påbörja ett projekt som gick ut på att koppla människornas upplevelser till musikpsykologiska teorier. Genom min vän Paula, som flyttat från Argentina till Malmö blev jag tipsad om Roxettefans från olika länder, som jag kunde intervjua eller låta svara på en enkät. Dessutom förkovrade jag mig i ämnet genom att läsa böcker. Resultatet blev boken I en underbar ballong - en bok om att älska Roxette. Ett centralt budskap i denna bok är att musik som vi gillar kan få oss att må bra, inte bara klassisk musik utan även något så ”banalt” som poplåtar om ballonger.
Skriva är alltid kul, men det jag jobbar med till vardags är att undervisa gymnasieelever på Katedralskolan i Uppsala i ämnena psykologi, sociologi och kursen gymnasiearbete. Jag är även svensklärare, men det var flera år sedan jag senast undervisade i det. Som lärare ser jag på nära håll hur det digitaliserade samhället påverkar ungdomar och hur sociala medier och andra nätaktiviteter tar fokus från traditionell kultur. Om detta har jag skrivit en debattartikel som publicerades i Upsala Nya Tidning: DEBATT: I Tiktoks tidevarv behövs musik och bild mer än någonsin.
På fritiden älskar jag, förutom livekonserter och musikaler, att löpträna. Det längsta jag har sprungit i ett svep är 5, 2 mil. Det var främst under Corona-tiden som jag utmanade mig själv att springa längre och längre sträckor och jag hade aldrig fixat det utan mina spellistor på Spotify. Jag har tre barn, födda 2005, 2006 och 2013.
.